Pokud se vám líbí některý z mých výrobků a rádi by jste jej zakoupili, neváhejte mě kontaktovat prostřednictvím emailu info@karlenka.cz.
Naleznete mě také na facebooku www.facebook.com/karlenkaoriginal.

úterý 10. září 2013

KRÁSA HORTENZIÍ

 
Většina z nás zná Hortenzii jako okrasnou zahradní rostlinu. S blížícím se koncem léta nádherně rozkvétá v široké škále barevných odstínů od bílé, přes růžovou, odstíny modré a fialové. Její překrásné květy nemusí být pouze chloubou vaší zahrady, ale mají mnoho dalšího využití. Čerstvé si je můžete natrhat jen tak do vázy, nebo je využít v různých květinových vazbách a pokud si chcete jejich krásu vychutnávat o něco déle, můžete květy také sušit.

 
 
 
 
Já jsem si Hortenzie velice oblíbila a  již každoročně z nich začátkem měsíce září vyrábím věnec, který poté nechám na tmavém místě zaschnou a celý rok se z něj těším.Pro milovníky Hortenzií a nejen pro ně, přináším jednoduchý návod na věnec, který zvládne úplně každý. Přeji vám hezké chvíle strávené u jeho tvoření.
 
Nejprve si natrháme potřebné množství květů Hortenzie. Záleží na tom jak chcete mít věneček hustý a jaký bude mít průměr.Z natrhaných Hortenzií použijeme pouze květy se stopkou dlouhou cca 5 až 10 cm. Já volím co nejkratší délku stopky aby se mi při vrstvení zbytečně nepletly.  Kromě květů Hortenzie budeme potřebovat základ pro věnec - může být z polystyrenu, nebo ze slámy. Osobně upřednostňuji slámu, protože je to přírodní materiál a hlavně po ní květy nekloužou, takže i práce jde lépe od ruky a věneček je rychleji hotový.Dále potřebujete vázací drát, nebo jakýkoliv provázek (nejlépe přírodní odstín) a nůžky.
Květy pokládáme vedle sebe do jednotlivých řad tak, aby úplně zakryly slaměný základ věnečku. Na jednu řadu využijeme cca 2 až 3 menší květy. Srovnané květy potom stáhneme provázkem, aby se neklouzaly a mohli jsme pokračovat dál.
Dále postupujeme stejně, až dokud není základ věnečku úplně obalen.
Když je základ věnce celý pokrytý květy, provázek ze spodní strany zauzlujeme.
Přebytečnou část provázku odstřihneme, nebo na něm můžeme vytvořit očko, které bude sloužit pro zavěšení a máme hotovo.
 
Pokud chcete využít věneček ještě čerstvý, tak bez obav můžete. Květy Hortenzie na věnci zaschnou i ve svislé poloze a nijak se nesvěšují. Věneček Vám v tomto případě ale nevydrží hezký tak dlouho. Vlivem světla mají totiž květy při zasychání tendenci blednou, žloutnout a někdy i rezavět. Pokud však věnec odložíte na pár dní na suché a temné místo, můžete se z něj po zaschnutí těšit mnohem déle. Protože květy si sušením v temnu zachovávají delší dobu svůj přirozený barevný odstín. 



     



                                      



 

Žádné komentáře:

Okomentovat